Ta Blog je posvečen voznikom F1 dirkalnikov. Tukaj najdete nekaj njihovih podatkov in seveda veliko njihovih slik!! Blog je v celoti v Slovenščini, vendar če vas zanima več o F1 in bi želeli še več najnovejših dirkaških slik si oglejte F1Slike! Levo so Lebels, Arhiv objav in Iskalnik, desno pa so prikazani google oglasi. Upam da vam bo blog všeč!! Uživajte

ponedeljek, 17. marec 2008

Lewis Carl Hamilton

Lewis Carl Hamilton, britanski dirkač Formule 1, *7. januar 1985, Tewin, Hertfordshire, Anglija, Velika Britanija.

Lewis Hamilton je britanski dirkač Formule 1, ki v svoji prvi sezoni 2007 dirka v moštvu McLaren ob enim aktivnem svetovnem prvaku, Fernandu Alonsu. Sedež v moštvu si je zagotovil po uspešnih testih dirkalnika Formule 1 in naslovu prvaka v seriji GP2 v sezoni 2006. Že dalj časa je pod okriljem McLarna, ki ga je izbralo po tem ko je dolgo tehtalo med njim, španskim veteranom Pedrom de la Roso in še enem mladem Britancem Garyjem Paffettom, slednja sta postala testna dirkača. Tako je postal Hamilton prvi temnopolti dirkač v zgodovini Formule 1.

Sezona 2007

Svojo debitantsko sezono 2007 je začel nepričakovano dobro in konstantno, saj je na vseh prvih šestih dirkah končal na odru za zmagovalce, na šesti dirki za Veliko nagrado Kanade pa je dosegel najprej svoj prvi najboljši štartni položaj, nato pa še svojo prvo zmago, s čemer je ponovno prevzel vodstvo v dirkaškem prvenstvu. Tako je dokazal, da je vsaj enakovreden svojemu moštvenemu kolegu in dvakratnem prvaku Fernandu Alonsu, v britanskem tisku pa ga že naglas razglašajo za naslednjega britanskega prvaka. Na Veliki nagradi ZDA je dosegel še svojo drugo zmago, svoj niz uvrstitev na stopničke pa je podaljšal že na devet dirk, na deseti dirki za Veliko nagrado Evrope pa se je končal, saj se Lewis Hamilton ni uvrstil niti med dobitnike točk. Tak rezultat se je napovedoval že po kvalifikacijah, ko je po prvem hujšem trčenju v karieri sicer dobil dovoljenje za dirkanje, toda štartal je le z desetega štartnega mesta. Po štartu dirke se je hitro prebil do četrtega mesta, nato pa je skupaj s še peterico drugih dirkačev v hudem nalivu zdrsnil s proge v prvem ovinku tretjega kroga. Sicer je bila kmalu za tem dirka prekinjena, zato ga je žerjav prestavil nazaj na progo, da se je lahko udeležil ponovnega štarta, toda zaostajal je že za krog in ni se mu uspelo prebiti višje od devetega mesta. Na dirki za Veliki nagradi Turčije je zmagal, nato doživel manjšo rezultatsko krizo z le eno uvrstitvijo na stopničke na treh dirkah, na dežni dirki za Veliko nagrado Japonske pa je zmagal, njegov največji tekmec Alonso pa je odstopil, tako da je imel še dve dirki pred koncem sezone daleč največ možnosti za naslov, toda na zadnjih dveh dirkah se je pokazala njegova neizkušenost, saj je, ko je potreboval le še nekaj točk, na predzadnji dirki sezone za Veliko nagrado Kitajske v boju za zmago tvegal preveč na izrabljenih pnevmatikah in po svoji prvi večji napaki v sezoni obtičal v pesku ob uvozu v bokse. Še vedno je imel pred zadnjo dirko najboljše izhodišče. Toda po napaki v prvem ovinku v boji z Alonsom in težavami z menjalnikom, ki jih je povzročil sam, ko je ponesreči pritisnil gumb za začetek štartne procedure in tako je menjalnik za približno pol minute obtičal v prostem teku, je s sedmim mestom osvojil dve točki premalo za naslov, saj ga je premagal Kimi Räikkönen s točko prednosti, je pa ob izenačenosti po točkah Hamilton zaradi enega drugega mesta več premagal moštvenega kolega Fernanda Alonsa in osvojil drugo mesto v prvenstvu.

Slike prvega temnopoltega dirkača F1 Lewisa Hamiltona


____


____


____


____

Ni komentarjev:

To niso vse objave, in če pogledate v Arhiv objav (Blog Archive) jih boste videli še mnogo več. Poglejte si tudi Labels oz. uporabite možnost iskanja in najdite kar si zaželite!!